Γιατί γίνεται

Αρχικά η μέθοδος αναπτύχθηκε προκειμένου να μπορέσουν γυναίκες που διεγνώσθηκαν με καρκίνο, να μπορέσουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις ωοθήκες και τα ωάρια και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα. Η διατήρηση της γονιμότητας γυναικών με καρκίνο μέσω της κρυοσυντήρησης ωαρίων εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες με πιο σημαντικούς τον τύπο του καρκίνου, την ηλικία της γυναίκας και το είδος της θεραπείας.

Επίσης, στη σύγχρονη εποχή, όπως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα και η κοινωνία μας, οι γυναίκες φαίνεται να καθυστερούν την τεκνοποίηση για διάφορους λόγους. Προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να εξελιχθούν επαγγελματικά, για λόγους οικονομικούς (ανεργία, στήριξη οικογένειας) ή καθαρά προσωπικούς, πχ δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο, έχουν προσφάτως χωρίσει πριν να κάνουν παιδιά ή δεν νιώθουν έτοιμες να γίνουν μητέρες.

Στις περιπτώσεις αυτές, η κατάψυξη ωαρίων φαίνεται να αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για την διατήρηση της γονιμότητας. Μάλιστα, δύο εταιρίες κολοσσοί, οι Apple και Facebook, έχουν ανακοινώσει πως θα καλύπτουν τα έξοδα κατάψυξης ωαρίων σε νεαρές υπαλλήλους τους, προκειμένου αυτές να μπορούν να αφοσιωθούν στην εργασία τους, χωρίς να ανησυχούν για τη μελλοντική τους γονιμότητα.

Μία άλλη κατηγορία γυναικών που μπορεί να επωφεληθεί από τη κατάψυξη ωαρίων είναι αυτή με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης. Ορισμένες μορφές της πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) είναι γενετικά καθορισμένες. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει στις γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια την ευκαιρία να διατηρήσουν κάποια από τα ωάρια τους πριν αυτά εξαντληθούν.