Ενδιαφέροντα άρθρα

Κατάψυξη ωαρίων στα 40. Γίνεται;

Written by Harroula

Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί πλέον μία επιλογή για πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, στην προσπάθεια τους για διατήρηση της γονιμότητας τους σε βάθος χρόνου. Σε γενικές γραμμές, η κατάψυξη ωαρίων συνιστάται σε γυναίκες που θέλουν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών θεμάτων ή προβλημάτων υγείας.

Είναι όμως η κατάψυξη ωαρίων στα 40 έτη μία εφικτή επιλογή; Ή μήπως δεν αποτελεί την ιδανική ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων;

Κάθε γυναίκα γεννιέται, έχοντας όλα τα διαθέσιμα ωάρια της. Με την πάροδο των χρόνων, μειώνεται ο αριθμός τους, ενώ ταυτόχρονα φθείρεται και η γενετική τους ακεραιότητα. Η σημαντική αυτή φθορά στην ποιότητα των ωαρίων, εξηγεί γιατί μια γυναίκα 40 ετών, έχει μόνο 5% πιθανότητα να επιτύχει μία εγκυμοσύνη και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο, σε περίπτωση που τελικά καταφέρει να συλλάβει.

Για το λόγο αυτό, η κατάψυξη ωαρίων, συνιστάται από την πλειοψηφία των ειδικών, να πραγματοποιείται σε γυναίκες ηλικίας 25 έως 35 ετών, με μία ανοχή έως τα 38. Ωστόσο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αρχικής διάγνωσης και το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας ξεχωριστά, μπορεί να είναι σκόπιμο μία γυναίκα να πραγματοποιήσει κατάψυξη ωαρίων στα 40 έτη. Αυτό που όμως πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητό είναι το γεγονός ότι η κατάψυξη ωαρίων δε μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη μίας υγιούς εγκυμοσύνης, σε κάθε περίπτωση. Παρ ΄ όλα αυτά, όσο νεότερη είναι η γυναίκα όταν καταψύχει τα ωάρια της, όσα περισσότερα μπορεί να αποθηκεύσει, και όσο καλύτερα λειτουργεί το αναπαραγωγικό της σύστημα τη στιγμή που θα αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει, τόσο πιο πιθανό είναι τα ωάρια αυτά να οδηγήσουν σε μία υγιή κύηση.

Η πιθανότητα επίτευξης μίας εγκυμοσύνης και η γέννηση ενός υγιούς μωρού μετά από κατάψυξη ωαρίων στην ηλικία των 30 ετών είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την πιθανότητα μετά από κατάψυξη ωαρίων στα 40. Ωστόσο, στην πράξη η κατάψυξη ωαρίων είναι επιλογή γυναικών και μεγαλύτερης αναπαραγωγικής ηλικίας, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος της ηλικίας που πραγματοποιείται κατάψυξη ωαρίων να είναι περίπου τα 40 έτη.

Η μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης AMH, η υπερηχογραφική απεικόνιση του αποθεματικού των ωοθηκών και η συνολική εκτίμηση της αναπαραγωγικής δυναμικής είναι τα βασικά κριτήρια που μπορεί να καθοδηγήσουν σωστά ιατρό και ασθενή για τις διαθέσιμες επιλογές διατήρησης της γονιμότητας.

Leave a Comment